Strony

niedziela, 23 marca 2014

Do gotowania trzeba mieć serce, tak jak do siatkówki.

Lukasz Żygadlo

Za oknem robi się coraz cieplej, tamten tydzień byl bardzo sloneczny, czekam aż wreszcie będę mogla wyjść w bluzie lub w bluzce z krótkim rękawem. Rolki są już przygotowane do wyjścia w sumie w tym roku już nawet raz bylam w lutym, ale ineczej się jeździ jak jest cieplo, a inaczej jak zimno. 
Bardzo jestem ciekawa jak będzie tu wyglądać wiosna, podobnież w każdym roku jest tu inaczej, raz calą wiosnę pada deszcz a innym razem jest bardzo slonecznie. Kwiaty już od marca pięknie kwitną, w promieniach slonca wyglądają przecudnie. 
We wtorek prawdopodobnie przejdę się nad wielki wodospad, więc nowe zdjęcia na pewno się pojawią :)

Przepis na pyszną warstwową salatkę gyros :
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (mala)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mala cebula
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • ketchup 
  • majonez


Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i bardzo drobno w kosteczkę cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.

Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.


W misce układamy warstwowo:
  • mięso
  • ketchup
  • ogórki
  • cebula
  • kukurydza
  • majonez
  • ketchup
  • kapusta zmieszana z majonezem i ketchupem ( będzie wilgotniejsza)

Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf



Klara
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf

20 komentarzy:

  1. ostatni raz jadłam ta sałatkę.. hm.. na sylwestra, i wyglądała tak samo jak u cb ;) pycha jest! ciocia moja wie co dobre, i ty także ;)
    u nas pogoda dość zróżnicowana, czekam na zdj.)
    chyba idę biegać zaraz xd

    OdpowiedzUsuń
  2. gyros to najpyszniejsza sałatka jaką jadłam! Mój kolega przygotowuje ją jak nikt inny :))
    Teraz już naprawdę czuć wiosnę :) Ja dopiero muszę nauczyć się jeździć na rolkach :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Oby ta wiosna była ciepła, moje rolki także już czekają na jazdę wiosenną :)
    Muszę kiedyś zrobic tą sałatkę, słyszałam od wielu ludzi, że jest bardzo smaczna;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tę sałatkę i sama czasami ją robię :) Fajnie wygląda to warstwowe rozłożenie składników, ja zazwyczaj mieszam wszystkie razem ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm uwielbiam tą sałatkę! Czekam na nowe zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! Kocham tę sałatkę, mogłabym zjeść sama cała miskę! haha :D uwielbiam ogólnie kurczaka w każdym wydaniu.. :D


    Zmieniłam adres bloga! Dotąd był dostępny pod adresem "czesc-lubie-cie", teraz:
    http://muufre.blogspot.com/ !
    buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sałatkę gyros! :) aż mi zrobiłaś ochotę, muszę niedługo namówić chłopaka żeby ją sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za takimi daniami, za dużo w nich tych wszystkich ulepszaczy typu keczupy i majonezy... Może bez nich (i ewentualnie bez mięsa) bym się skusiła :)
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubie, ale oczywiscie nie za czesto, bo co za duzo to nie zdrowo ;)

      Usuń
  9. Ja nie potrafię gotować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam uwielbiam jest swietna
    również czekam na to by już moc chodzic w bluzie
    spalonemosty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Masz rację gotowanie jest sztuką, w którą trzeba włożyć tyle samo serca ile w każdą inną działalność artystyczną. Niewielu jednak tak je postrzega....

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tą sałatkę, każdy w moim domu się nią zajada! Przypomniałaś mi o niej :P Muszę ją niedługo zrobić :) Zapraszam do siebie www.iambeti.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że jesteś. ;*
Zostaw po sobie ślad.
Za każdy komentarz bardzo dziękuje !