niedziela, 23 marca 2014

Do gotowania trzeba mieć serce, tak jak do siatkówki.

Lukasz Żygadlo

Za oknem robi się coraz cieplej, tamten tydzień byl bardzo sloneczny, czekam aż wreszcie będę mogla wyjść w bluzie lub w bluzce z krótkim rękawem. Rolki są już przygotowane do wyjścia w sumie w tym roku już nawet raz bylam w lutym, ale ineczej się jeździ jak jest cieplo, a inaczej jak zimno. 
Bardzo jestem ciekawa jak będzie tu wyglądać wiosna, podobnież w każdym roku jest tu inaczej, raz calą wiosnę pada deszcz a innym razem jest bardzo slonecznie. Kwiaty już od marca pięknie kwitną, w promieniach slonca wyglądają przecudnie. 
We wtorek prawdopodobnie przejdę się nad wielki wodospad, więc nowe zdjęcia na pewno się pojawią :)

Przepis na pyszną warstwową salatkę gyros :
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (mala)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mala cebula
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • ketchup 
  • majonez


Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i bardzo drobno w kosteczkę cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.

Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.


W misce układamy warstwowo:
  • mięso
  • ketchup
  • ogórki
  • cebula
  • kukurydza
  • majonez
  • ketchup
  • kapusta zmieszana z majonezem i ketchupem ( będzie wilgotniejsza)

Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf



Klara
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-gyros-tradycyjna/#sthash.08W8oZli.dpuf

20 komentarzy:

  1. ostatni raz jadłam ta sałatkę.. hm.. na sylwestra, i wyglądała tak samo jak u cb ;) pycha jest! ciocia moja wie co dobre, i ty także ;)
    u nas pogoda dość zróżnicowana, czekam na zdj.)
    chyba idę biegać zaraz xd

    OdpowiedzUsuń
  2. gyros to najpyszniejsza sałatka jaką jadłam! Mój kolega przygotowuje ją jak nikt inny :))
    Teraz już naprawdę czuć wiosnę :) Ja dopiero muszę nauczyć się jeździć na rolkach :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Oby ta wiosna była ciepła, moje rolki także już czekają na jazdę wiosenną :)
    Muszę kiedyś zrobic tą sałatkę, słyszałam od wielu ludzi, że jest bardzo smaczna;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tę sałatkę i sama czasami ją robię :) Fajnie wygląda to warstwowe rozłożenie składników, ja zazwyczaj mieszam wszystkie razem ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm uwielbiam tą sałatkę! Czekam na nowe zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! Kocham tę sałatkę, mogłabym zjeść sama cała miskę! haha :D uwielbiam ogólnie kurczaka w każdym wydaniu.. :D


    Zmieniłam adres bloga! Dotąd był dostępny pod adresem "czesc-lubie-cie", teraz:
    http://muufre.blogspot.com/ !
    buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sałatkę gyros! :) aż mi zrobiłaś ochotę, muszę niedługo namówić chłopaka żeby ją sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za takimi daniami, za dużo w nich tych wszystkich ulepszaczy typu keczupy i majonezy... Może bez nich (i ewentualnie bez mięsa) bym się skusiła :)
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubie, ale oczywiscie nie za czesto, bo co za duzo to nie zdrowo ;)

      Usuń
  9. Ja nie potrafię gotować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam uwielbiam jest swietna
    również czekam na to by już moc chodzic w bluzie
    spalonemosty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Masz rację gotowanie jest sztuką, w którą trzeba włożyć tyle samo serca ile w każdą inną działalność artystyczną. Niewielu jednak tak je postrzega....

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tą sałatkę, każdy w moim domu się nią zajada! Przypomniałaś mi o niej :P Muszę ją niedługo zrobić :) Zapraszam do siebie www.iambeti.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że jesteś. ;*
Zostaw po sobie ślad.
Za każdy komentarz bardzo dziękuje !